Diabetische voet
Een Diabetische Voet is een aandoening die de laatste jaren steeds meer voorkomt en is één van de mogelijke complicaties van diabetes. Bij iemand die aan diabetes lijdt, ook wel Diabetes Mellitus genoemd, is de kans groot dat er problemen ontstaan met het zicht, de nieren en met de voeten. Dit door gevolg van verminderde doorbloeding en zenuwstoringen.
Bij de voeten is dit in het bijzonder gevaarlijk omdat men niet zo snel deze problemen voelt of ziet, waardoor bij een te late vaststelling een gedeelte van de voet of de hele voet langzaam afsterft en amputatie veelal onvermijdbaar zal zijn.

Hoe herken ik een Diabetische Voet?
Heeft u last van koude voeten, verminderde onderbeharing of een witte verkleuring van de onderbenen? Dit wordt veroorzaakt door een verminderde doorbloeding van de bloedvaten in voeten en benen als gevolg van de suikerziekte. Hebt u wondjes onder de voetzool (bekijk dit desnoods met een spiegeltje of laat dit door iemand anders doen) die slecht genezen, of zelfs aan het zweren zijn? Door dat verminderde aan- en afvoer van zuurstofrijk en -arm bloed zal de wond niet snel of niet meer genezen, gaat zweren en het afsterven van het weefsel erom heen gaat beginnen. Merkt u vaak niet als er een steentje in uw schoen of sok zit?
Ook dit komt door de invloed van diabetes, waarbij het gevoel in de onderbenen en voeten afneemt. Al deze symptomen wijzen op een eerste of gevorderd stadium van een Diabetische Voet.

Het is raadzaam om daarbij direct de arts of podotherapeut in te schakelen.

Hoe voorkom ik een Diabetische Voet?

Allereerst is het van belang de voeten en onderbenen dagelijks op onvolkomenheden te onderzoeken. Loop nooit op blote voeten en controleer regelmatig de schoenzolen binnen en buiten op scherpe voorwerpen of randen. Wondjes direct goed schoonmaken en (laten) verzorgen. Controleer of de wond goed sluit. Knip de nagels recht af en zorg dat ze niet in de andere teen kunnen prikken. Draag niet te nauwe gesloten schoenen en laat eelt en likdoorns professioneel behandelen door een podotherapeut of pedicure met de aantekening diabetische voet.

Als u denkt dat u een diabetische voet heeft, kunt u het beste eerst naar u arts gaan . Deze kan u dan doorverwijzen naar een podotherapeut of gediplomeerde pedicure/chiropodiste met de aantekening diabetische voet. Uiteraard kunt u ook zelf een pedicure  kiezen deze kan u ook adviseren en samen  met u een behandelplan op stellen in het belang van uw voeten.